Hva er AEO-autorisasjon, og hvordan kan virksomheten din dra nytte av det?

Å forstå og navigere i de komplekse tollreglene kan være en utfordring for mange bedrifter. En måte å forenkle og effektivisere disse prosessene på er å oppnå AEO-status (Authorised Economic Operator). Men hva betyr det egentlig, og hvordan kan bedriften din dra nytte av det? I denne bloggen skal vi se nærmere på fordelene med AEO-status og hvordan den kan hjelpe bedriften din med å bli mer konkurransedyktig på det globale markedet.

Hva er AEO-autorisasjon?

AEO-status er en autorisasjon som utstedes av tollmyndighetene til selskaper som oppfyller visse sikkerhets- og samsvarskriterier. Autorisasjonen er en del av Verdenstollorganisasjonens (WCO) SAFE Framework of Standards, som har som mål å forbedre sikkerheten i den internasjonale forsyningskjeden. Det er viktig å merke seg at AEO-status er frivillig og ikke et krav for å håndtere import og eksport.

Fordeler med AEO-status

Forenklet fortolling

- En av de viktigste fordelene med AEO-status er forenklingen av tollklareringen. Bedrifter med AEO-status kan dra nytte av raskere tollklarering, noe som reduserer ventetider og administrative byrder.

Redusert risiko for inspeksjoner

- Selskaper med AEO-status anses som mer pålitelige og utsettes for færre fysiske kontroller og dokumentkontroller. Dette fører til raskere og smidigere handelsflyt.

Forbedret sikkerhet

- AEO-autorisasjon betyr at bedriften har gjennomgått strenge sikkerhetskontroller. Dette kan forbedre selskapets omdømme og tillit blant forretningspartnere og kunder.

Økonomiske fordeler

- AEO-status kan bidra til økonomiske besparelser ved å redusere forsinkelser og administrative kostnader. I tillegg kan bedriften få bedre vilkår hos forsikringsselskaper og logistikkpartnere.

Global anerkjennelse

- AEO-status er anerkjent internasjonalt, noe som kan lette handelen med andre land som har lignende programmer. Dette kan åpne dører til nye markeder og forretningsmuligheter.

Hvordan søker man om AEO-autorisasjon?

Å søke om AEO-status innebærer en grundig gjennomgang av bedriftens tollhåndteringssystemer og sikkerhetsprosedyrer. Her er noen trinn du bør følge:

1. Forberedelser

- Evaluer og dokumenter dine nåværende tollhåndteringssystemer og sikkerhetsprosedyrer. Sørg for at disse oppfyller kravene for AEO-autorisasjon.

2. Søknad

- Send inn en formell søknad til tollmyndighetene. Dette inkluderer å fremlegge nødvendig dokumentasjon og bevis på bedriftens etterlevelse og sikkerhet.

3. Gjennomgang og revisjon

- Tollmyndighetene vil foreta en gjennomgang og eventuelt en revisjon av bedriftens systemer og prosedyrer. Dette kan omfatte besøk på stedet og intervjuer med ansatte.

3. Autorisasjon og sertifisering

- Hvis bedriften oppfyller alle kravene, får den AEO-status og den tilhørende autorisasjonen. Det betyr at bedriften nå kan begynne å nyte godt av fordelene med AEO-status.


Vil du vite mer om hvordan du velger riktig tolløsning for din virksomhet?    

Ta kontakt med meg for en prat om hvordan vi kan hjelpe deg med å finne den rette løsningen for din virksomhet.  

/Per Olafsen


Skrevet av:
Per Olafsen

Key Account Manager
Customs

Vil du prate tollbehandling med våre eksperter?


Book et møte med oss i dag så forteller vi om hvordan du kan skape en effektiv og sikker tollbehandling med automatiserende prosesser til bl.a. tolldeklarasjoner og tollager.