Dagens tollbehandling kan være kompleks og utfordrende å håndtere internt. I den tredje artikkelen om tolløsninger og etterlevelse vil vi fokusere på hva bedrifter må tenke på når det er på tide å bytte tolløsning, og hvilke faktorer som gjør en endring nødvendig.  

I en verden i stadig endring kan beslutningen om å gå fra en eksisterende tolløsning til en ny være et kritisk tidspunkt for en bedrift. Kompleksiteten i den globale handelen, tilpasninger i regelverket og det konstante behovet for effektiv tollbehandling som oppfyller alle krav til etterlevelse, gjør det avgjørende å velge riktig løsning. I denne artikkelen ser vi nærmere på når og hvorfor det kan være på tide med en endring, med sikte på å veilede virksomheter gjennom de viktigste faktorene som kan kreve en endring. Enten det skyldes endringer i regelverket, krav til skalerbarhet, krav til integrering i leverandørkjeden eller kostnadseffektivitet og teknologiske fremskritt, må hvert enkelt element tas med i betraktningen for å maksimere den optimale løsningen for fremtidens tollbehandling. En måte å bli enda mer effektiv på kan være å koble sammen tollbehandling med transportadministrasjon.  

Hva driver behovet for å bytte tolløsning? 

Til syvende og sist avhenger beslutningen om å bytte tolløsning, enten det er en eksisterende programvare eller via en konsulent, av de spesifikke behovene, målene og utfordringene bedriften står overfor. Nedenfor er noen av scenariene som driver frem endringer.  

Endringer i regelverket? 

Hvis det skjer vesentlige endringer i tollregelverket eller -prosedyrene, kan det være nødvendig å bytte til en ny, tilpasset løsning. Nye krav eller endringer i eksisterende regelverk kan gjøre det nåværende systemet foreldet eller utilstrekkelig for å oppfylle kravene. Tilpasning til oppdaterte regler kan kreve en mer avansert eller spesialisert tolløsning.  

Skalerbarhet og effektivitet

Hvis virksomheten ekspanderer, øker antall forsendelser eller ekspanderer til flere land, kan den eksisterende tolløsningen ha problemer med å håndtere den økte belastningen eller kompleksiteten på en effektiv måte. I slike tilfeller kan det være behov for en mer skalerbar og robust løsning for å håndtere de økende kravene. Et nytt system kan tilby funksjoner som automatisering, integrering med andre forretningsprosesser eller forbedret databehandling, noe som kan føre til økt effektivitet. 

Integrasjon med flere partnere

Når det er behov for bedre samarbeid og integrasjon med partnere i forsyningskjeden, kan man vurdere å bytte til en annen tolløsning. Jevn datautveksling og kommunikasjon med andre i forsyningskjeden, for eksempel speditører, tollmyndigheter eller handelspartnere, kan være avgjørende for å effektivisere driften og redusere forsinkelser. Inkompatible eller utdaterte systemer kan hindre effektivt samarbeid og dermed behovet for endring.  

Kostnadseffektivitet

Hvis den nåværende tolladministrasjonsløsningen er dyr å vedlikeholde, kan bedriften vurdere å bytte for å spare penger. I så fall bør bedriften vurdere lisensavgifter, transaksjonsgebyrer, implementeringskostnader og løpende supportkostnader knyttet til den eksisterende løsningen. En rimeligere løsning med sammenlignbar funksjonalitet kan være attraktiv, spesielt hvis den er i tråd med virksomhetens mål om kostnadsbesparelser.   

Forbedret etterlevelse og risikostyring

I noen tilfeller kan virksomheter oppleve at deres eksisterende løsning for tollbehandling mangler robuste funksjoner for etterlevelse og risikostyring. Hvis det er mer omfattende behov for risikovurdering, etterlevelse eller revisjonsstøtte, kan det være en fordel å bytte til en ny løsning med mer avanserte funksjoner. Bedre samsvars- og risikostyring kan bidra til å unngå bøter, redusere risikoen for feil eller forsinkelser og sikre smidigere tollprosesser. 

Teknologiske fremskritt

Den raske teknologiske utviklingen innen tollbehandling og global handel kan raskt gjøre eksisterende løsninger foreldet. Hvis konkurrenter eller andre aktører bruker nyere teknologi med fordeler som sanntidsoppdateringer og prediktive analyser, kan det få en transportør eller tollagent til å vurdere å bytte tolladministrasjonsløsning for å holde seg konkurransedyktig og ha tilgang til de nyeste verktøyene.  

Det er viktig å foreta en grundig evaluering av det eksisterende systemet eller de eksisterende prosessene, vurdere kravene som stilles, vurdere de tilgjengelige alternativene og velge en løsning som er i tråd med organisasjonens mål og fremtidige vekstplaner.  

Når det gjelder løsninger for tollbehandling, er beslutningen om å implementere endringer ikke bare et svar på endrede behov; det er et strategisk trekk for å tilpasse seg den dynamiske virkeligheten i den globale handelen. Etter hvert som bedriftene navigerer i ulike regelverk, skalerbarhetsutfordringer, integrasjonskrav og teknologisk utvikling, innser de at endring ikke bare er et alternativ, men en forutsetning for vedvarende suksess.   

Konklusjon  

Virksomheter kan styrke sine prosesser for tollbehandlingen ved å kontinuerlig evaluere, ta i bruk nye innovasjoner og tilpasse løsningene til organisasjonens mål. Dette sikrer ikke bare etterlevelse, men bidrar også til å motstå raske endringer i det globale handelsmiljøet.  For å gi organisasjonen din de rette forutsetningene for å ta en informert beslutning, er det nødvendig med en gjennomtenkt vurdering av tilgjengelige løsninger for kostnadseffektiv tollbehandling.   


Vil du vite mer om hvordan du velger riktig tolløsning for din virksomhet?    

Ta kontakt med meg for en prat om hvordan vi kan hjelpe deg med å finne den rette løsningen for din virksomhet.  

/Per Olafsen


Skrevet av:
Per Olafsen

Key Account Manager
Customs

Vil du prate tollbehandling med våre eksperter?


Book et møte med oss i dag så forteller vi om hvordan du kan skape en effektiv og sikker tollbehandling med automatiserende prosesser til bl.a. tolldeklarasjoner og tollager.