Hva er fordelene med en intern tolløsning?

Dagens tollbehandling kan være kompleks og utfordrende å håndtere internt. I den første av tre artikler om tolløsninger og etterlevelse av tollregler vil vi fokusere på hvordan tolløsninger kan støtte bedrifter i den globale handelen.   

Hva må bedrifter ta hensyn til for å skape en effektiv tollbehandling? Her ser vi på de viktigste aspektene for å kunne ta den riktige beslutningen om hvilken løsning som passer best for dine spesifikke behov: 

Hva inngår i en tolløsning? 

Utarbeidelse av dokumenter 

Tolløsninger hjelper deg med å generere og administrere den nødvendige dokumentasjonen som kreves for fortolling.

Overholdelse af regler 

Ved å bruke en dedikert tolløsning kan bedrifter sikre at komplekse tollbestemmelser og handelslover overholdes. En tolløsning gir tilgang til oppdatert informasjon og bruk av korrekte klassifiseringskoder. Noen systemer kan inkludere handelsavtaler, tollsatser og andre tollregler for å hjelpe importører og eksportører med å klassifisere varene sine riktig og beregne de riktige skattene og avgiftene. 

Integration med toldmyndighederne 

En tolløsning integreres ofte med lokale tollmyndigheters systemer og plattformer, som for eksempel TVINN i Norge, noe som muliggjør direkte innsending av tolldeklarasjoner og annen nødvendig dokumentasjon for både NCTS og Digitoll. En slik integrasjon forenkler kommunikasjonen og datautvekslingen mellom bedrifter og tollmyndigheter, noe som forkorter responstiden og reduserer risikoen for feil eller forsinkelser.  

Beregning af told og afgifter 

Noen tolløsninger inkluderer funksjoner for automatisk beregning av toll og avgifter. Avhengig av bedriftens behov kan du også bruke Tolletatens nettsted til å utføre denne beregningen. Ved å bruke oppdaterte databaser for beregning av toll- og avgiftssatser får bedriftene riktig støtte for korrekte tollsatser, skatter og avgifter for forsendelsene sine, noe som sikrer nøyaktig og raskere betaling. 

Registrering af oplysninger 

En tolløsning inneholder vanligvis funksjonalitet for å administrere tolldeklarasjoner, tolldokumentasjon og transaksjonshistorikk. Denne registreringen hjelper bedrifter med å oppfylle kravene til tollsamsvar og gjør det mulig å spore all nødvendig informasjon i tilfelle revisjon. 

Alt i alt kan en tolløsning forenkle og automatisere prosessen som bedrifter bruker til tollbehandling, samtidig som de overholder tollmyndighetenes regler og krav. For bedrifter som driver internasjonal handel, vil det bli mindre manuelt arbeid og mindre risiko for feil, noe som resulterer i raskere behandling hos Tollvesenet. 

fraktfartyg i havet

Hvilke bedrifter trenger en egen tolløsning?   ? 

En moderne toldløsning er et skridt i retning af effektiv håndtering af den nødvendige dokumentation for En moderne tolløsning er et skritt i retning av effektiv håndtering av den nødvendige dokumentasjonen som kreves for alle som importerer og/eller eksporterer, fra multinasjonale selskaper til små og mellomstore bedrifter. En tolløsning kan støtte disse virksomhetene:  

  • Konsulenter som bruker utdaterte tollsystemer eller sender inn data via offentlige portaler 

  • Speditører som ønsker å forbedre servicen overfor kundene sine  

  • Bedrifter som ønsker å redusere sine tollbehandlingskostnader og få bedre kontroll 

Ulike alternativer for intern tollbehandling:

1. Generiske løsninger

Disse løsningene er vanligvis utviklet for å få kontroll over alle forretningsprosessene dine, med fokus på helheten i stedet for på spesifikke deler av prosessen.    

Fordelene:

  • Alt i én plattform, noe som reduserer antall systemer å jobbe med  

  • Ideell for nystartede bedrifter som ønsker å forenkle installasjonsprosessen

  • Ett enkelt kontaktpunkt for support

  • Har vanligvis innebygde integrasjoner mellom de ulike modulene   

Ulemper:

  • Bedrifter med mer komplekse prosesser eller planer om å utvide tolltjenestene sine vil være begrenset
  • Fungerer vanligvis i et lukket økosystem og har vanskeligheter med å integrere med andre systemer  

  • Tollbehandling er sekundært i forhold til sentrale systemer, og er derfor ikke like brukervennlig og mangler funksjoner for å håndtere større volumer eller mer komplekse prosesser 

2. Spesialiserte/dedikerte tolløsninger 

En dedikeret toldløsning erEn dedikert tolløsning er vanligvis skreddersydd for avansert tollbehandling. Det er det ideelle valget for selskaper med et bredt spekter av tolltjenester, de som ønsker å optimalisere fortollningen sin, eller de som allerede har de andre prosessene sine inkludert i eksisterende systemer.   

Fordelene:

  • Dedikert fokus på å tilby de beste løsningene for tollbehandling

    Håndterer ofte et bredere spekter av tollprosesser, noe som sikrer mot endrede behov for tollbehandling i fremtiden

  • Vanligvis utviklet for integrering med eksisterende systemer

  • Fullt fokus på tollbehandling, med brukervennlighet og tilgjengelighet selv ved store volumer 

  • Har vanligvis større ekspertise innen tollspørsmål i support- og utviklingsteamene

Ulemper:

  • Dekker ikke forretningsbehov utover toll og etterlevelse av regelverk

  • Data vil være spredt på tvers av ulike systemer

Vil du vite mer om de ulike fordelene og ulempene som er nevnt ovenfor, eller diskutere hvordan du kan velge riktig tolløsning for din virksomhet? 

Ta kontakt med meg for en prat om hvordan vi kan hjelpe deg med å finne den rette løsningen for din virksomhet.  

/Per Olafsen


Skrevet af:
Per Olafsen

Key Account Manager
Customs

Vil du prate tollbehandling med våre eksperter?


Book et møte med oss i dag så forteller vi om hvordan du kan skape en effektiv og sikker tollbehandling med automatiserende prosesser til bl.a. tolldeklarasjoner og tollager.