Mange virksomheter står overfor en utfordring når det gjelder å håndtere dagens tolladministrasjon, ettersom den interne kunnskapen på dette området har blitt redusert. Historisk sett ble tolldeklarasjoner gjort manuelt, men digitaliseringen har endret dette og skapt nye muligheter med moderne teknologi. Samtidig opplever mange virksomheter at det ikke er enkelt å rekruttere personer med riktig tollkompetanse, noe som gjør det vanskelig å opprettholde denne kompetansen internt.

Som et resultat av dette setter mange bedrifter fortollingen ut til logistikkselskaper som tilbyr tolldeklarasjonshåndtering som en tjeneste. Dette fører imidlertid ofte til en ytterligere reduksjon av den interne tollkunnskapen. Ettersom mye av informasjonen til en tolldeklarasjon hentes fra ERP-systemet, faller ansvaret for tolladministrasjon ofte på IT-avdelingen - en avdeling som sjelden har den spesialiserte kunnskapen som kreves.

Det er derfor viktig at bedriftene investerer i effektive teknologiske løsninger og sørger for at de har tilgang til riktig ekspertise, enten internt eller gjennom samarbeidspartnere, for å kunne utarbeide nøyaktige tolldeklarasjoner.

Systemintegrasjon og sentralisering av tollprosesser

Tolladministrasjonen har gått en lang vei, fra manuelle papirbaserte prosesser, til digitale løsninger som effektiviserer administrasjonen. Dagens IT-systemer, med riktig programvare, kan være nøkkelen til å håndtere nedgangen i kompetanse innen tolladministrasjon. De siste årenes overgang fra lokale systemer til skybaserte SaaS-løsninger gir virksomhetene større fleksibilitet og tilpasningsevne.

Med EUs tollkodeks (UCC) og Europakommisjonens retningslinjer har medlemsstatene et felles grunnlag for tollhåndtering. I de kommende årene forventer vi ingen vesentlige endringer på dette området, bortsett fra en utvikling i retning av en sentralisert europeisk database, der medlemsstatene kan dele informasjon. Denne sentraliseringen stiller store krav til virksomhetene om å implementere løsninger som er i samsvar med de nye standardene, samtidig som de må kunne tilpasses fremtidige krav.

Færre feil og bedre etterlevelse gjennom digitalisering

Med riktig teknologi kan antallet feilaktige tolldeklarasjoner reduseres dramatisk, noe som sparer både penger og ressurser for bedriftene. I mange tilfeller er bøtene ikke bevisste feil, men feil som enkelt kunne ha vært unngått med bedre systemer og mindre manuell håndtering. Med et moderne tollsystem reduseres risikoen for feil, og bedriftene kan unngå de potensielt høye kostnadene som feilaktige deklarasjoner kan medføre. Bøtenes størrelse avhenger av verdien på varene som transporteres. I tillegg svekkes bedriftens omdømme når tolldeklarasjonen er feil.

Samtidig ser vi at flere miljølover påvirker fortollingen. For eksempel krever lovgivningen om Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) at organisasjoner som produserer karbonintensive varer, som stål, skal rapportere hvor mye karbondioksid som slippes ut i løpet av prosessen. Noen av disse dataene kommer fra tolldeklarasjoner.

Et annet eksempel er EUs avskogingsforordning, som skal sikre at importerte varer som tømmer, soya og kakao ikke bidrar til skogforringelse. Selv om implementeringen av denne loven har blitt utsatt med ett år, vil den kreve stor grad av åpenhet og nøyaktighet i deklarasjonene.

Ved å bruke automatiserte systemer kan bedriftene sikre at deklarasjonene oppfyller disse kravene, samtidig som prosessene effektiviseres. Digitalisering og bedre systemintegrasjon er nøkkelen til å møte både dagens og fremtidens utfordringer innen tollhåndtering.

KI sin rolle i fremtidens tollhåndtering

Den teknologiske utviklingen vil i økende grad påvirke tolloperasjoner, spesielt med fremskrittene innen kunstig intelligens (KI). Kunstig intelligens har potensial til å forbedre kapasiteten og effektiviteten i tollsystemene, noe som gjør det enklere for bedrifter å håndtere komplekse prosesser. Samtidig tar også tollmyndighetene i bruk KI-teknologi, noe som gjør det mulig for dem å utføre flere og mer nøyaktige kontroller. Dette innebærer også en økt risiko for bøter for uriktige deklarasjoner.

Veksten i netthandelen stiller nye krav til tollbehandlingen. Økt import fra Kina og andre land betyr større volumer og dermed økt fokus på tollsamsvar. Hvilke varer kan eksporteres til bestemte land? Hvilke produkter er det forbudt å importere? Uten de rette digitale og automatiserte løsningene vil det være nesten umulig å håndtere disse utfordringene.

Avansert teknologi og velutviklede prosesser er viktige verktøy for å sikre effektiv fortolling og for å navigere i en stadig mer kompleks handelsverden. Å investere i kunstig intelligens og andre digitale løsninger er ikke lenger et alternativ, men et krav for virksomheter som ønsker å være konkurransedyktige og overholde internasjonale handelsregler.


Ta kontakt med meg for en prat om hvordan vi kan hjelpe deg med å finne den rette løsningen for din virksomhet.  

/Per Olafsen


Skrevet av:
Per Olafsen

Key Account Manager
Customs

Vil du prate tollbehandling med våre eksperter?


Book et møte med oss i dag så forteller vi om hvordan du kan skape en effektiv og sikker tollbehandling med automatiserende prosesser til bl.a. tolldeklarasjoner og tollager.